HYPOBATT

Projects

Ένα καινοτόμο σύστημα ταχυφόρτισης ηλεκτρικών πλοίων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Διαρκεια: 42 Μηνες

Προϋπολογισμος : 9.35 εκ.€

Εταιροι : 18

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), μια μείωση της τάξεως τουλάχιστον του 50% των συνολικών ετήσιων εκπομπών GHG της ναυτιλίας απαιτείται έως το 2050,σε σύγκριση με το 2008.

Καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση είναι μία εκ των λύσεων για την επίτευξη του στόχου αυτού, η μερική ηλεκτροδότηση των συστημάτων ενέργειας έχει ήδη υιοθετηθεί ως μέτρο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, για την ελαχιστοποίηση του κόστους και τη βελτίωση της τυποποίησης της διαδικασίας απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα επιχειρηματικά μοντέλα κρίνονται αναγκαία όσον αφορά τα ηλεκτρικά πλοία, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη την υψηλή διαθεσιμότητα υποδομών φόρτισης, τη χαμηλή συντήρησή τους και το γρήγορο turnaround. Βασικές προϋποθέσεις θεωρούνται η γρήγορη φόρτιση με υψηλή ισχύ και οι επαρκείς υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε λιμάνια ή τερματικά πορθμείων.

 

ΤΟ PROJECT

Το project HYPOBATT έχει ως στόχο να αποτελέσει “πυξίδα” όσον αφορά την ηλεκτροδότηση των πλοίων, μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος γρήγορης φόρτισης πολλών MW στα λιμάνια Norddeich και Norderney της Βόρειας Γερμανίας.

Θα δημιουργηθεί παράλληλα ένα πλήρως αυτόματο και ασφαλές σύστημα σύνδεσης για ηλεκτρικά σκάφη, το οποίο θα εξυπηρετεί τη φόρτιση εν ελλιμενισμώ, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και τις απαιτήσεις συνδεσιμότητας συγκεκριμένων ηλεκτρικών σκαφών. Περαιτέρω στόχοι του έργου, η αξιολόγηση της δυνατότητας ευρείας εφαρμογής της ταχείας φόρτισης πλοίων με υψηλή ισχύ σε ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που αφορούν ηλεκτρικά σκάφη.

Οι κύριοι στόχοι του HYPOBATT είναι οι ακόλουθοι:

1.

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%, της διαθεσιμότητας των φορτιστών κατά 95% και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας κατά 10%.





2.

Επίτευξη της τυποποίησης των υποδομών φόρτισης στα λιμάνια & της συμβατότητας με ποικίλους τύπος πλοίων.






3.

Επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σύγκριση με τα συμβατικά, μη ηλεκτρικά σκάφη.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ

  • Ανάπτυξη των αλγορίθμων για τον προγραμματισμό της φόρτισης (στιγμή φόρτισης & ποσότητα ενέργειας που απαιτείται από τους φορτιστές).

  • Ορισμός των Cybersecurity απαιτήσεων.

  • Συμβολή στη δοκιμή των αλγορίθμων σε user cases.

  • Υποστήριξη της έρευνας σχετικά με τις εμπορικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του επιχειρηματικού μοντέλου (project).


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ