SUPAIR

Projects

Βιώσιμα λιμάνια στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Διαρκεια : 29 Μηνες

Προϋπολογισμος : 1.5εκ.€

Συμμετεχοντες : 10

 

ΤΟ PROJECT

Τα λιμάνια είναι κόμβοι που ενώνουν διαφορετικές μορφές μετακίνησης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι διεξαγόμενες διαδικασίες μετεπιβίβασης και η κινητικότητα των επιβατών έχουν χαρακτηριστικά μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, το νερό, την ηχορύπανση και τις εκπομπές CO2 .

Για τον λόγο αυτό, τα λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών και πράσινων πολιτικών μετακίνησης. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα βιωσιμότητας τους ακολουθώντας μία μεθοδολογία που τα βοηθάει να ανιχνεύουν και να παρακολουθουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν και να εντοπίζουν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ο ΣΚΟΠΟΣ

Το project SUPAIR αναλαμβάνει πρωτοβουλία απέναντι σε αυτή την πρόκληση και στηρίζει τις λιμενικές αρχές στην εφαρμογή πολυτροπικών και χαμηλών σε εκπομπές άνθρακα λύσεων κινητικότητας και μετακίνησης σε μακροπεριφερειακό πλαίσιο. Στοχεύει να ιδρύσει ένα δίκτυο λιμανιών στην περιοχή της Αδριατικής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, το οποίο δεσμεύεται να υιοθετεί καινοτόμες πρακτικές που θα το φέρουν πιο κοντά με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, για την επίτευξη ενός πιο πράσινου, ασφαλέστερου και αποδοτικότερου συστήματος μεταφορών.

Επιπρόσθετα, μια μεθοδολογία διεθνούς κλίμακας θα λειτουργήσει ως πυρήνας για την ανάπτυξη 7 σχεδίων δράσης, τα οποία θα σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να λαμβάνουν υπόψη το ξεχωριστό επιχειρησιακό περιβάλλον του κάθε λιμανιού και τις ανάγκες του προκειμένου να γίνει βιωσιμότερο και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα καλύπτουν και ένα ευρύ φάσμα πεδίων (π.χ. καθαρή ναυσιπλοΐα, πράσινη αναβάθμιση του εξοπλισμού των λιμανιών, εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εκπομπών, διαχείριση των μετακινήσεων των φορτηγών, κτλ) .

 

Τα πλεονεκτήματα που παρέχονται είναι:

1.

Βελτίωση της τεχνικής ικανότητας των λιμανιών ως προς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή βιώσιμων σχεδίων δράσης.


2.

Λύσεις μεταφοράς και κινητικότητας στο λιμάνι, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με μικρό αποτύπωμα άνθρακα.


3.

Ενίσχυση των σχετικών τοπικών οργανισμών και ιδρυμάτων.


Αρχική σελίδα του ThPA SUPAIR

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ

Έχουμε αναλάβει την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διαχείρισης ενεργειακών καταναλώσεων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λογισμικό που παρέχουμε συλλέγει και επεξεργάζεται πρωτογενή ενεργειακά στοιχεία και άλλα δεδομένα, απομιμείται ενεργειακές καταναλώσεις και στοιχεία κόστους βάσει των ενεργειακών λογαριασμών και αυτοψιών στους χώρους και αναπτύσσεται στα πλαίσια του σχεδίου δράσης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ

  • Απλό και φιλικό περιβάλλον με απλά γραφικά και ευδιάκριτες λειτουργίες.

  • Γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα και μετρήσεις.

  • Αποθήκευση δεδομένων: ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, υγρά καύσιμα, νερό και απόβλητα.

  • Αυτόματος υπολογισμός εκπομπών CO2 ανά μορφή ενέργειας.

  • Αποθήκευση λογαριασμών σε μορφή pdf για επικύρωση των καταγεγραμμένων δεδομένων.

  • Εξαγωγές σε μορφή csv, xls, pdf.

  • Διαγραμματική απεικόνιση των δεδομένων.

  • Άμεση πρόσβαση σε προηγούμενες καταγραφές.

  • 3 επίπεδα χρηστών (Διαχειριστής, Επεξεργαστής, Θεατής).

  • Διαλειτουργικό, αναβαθμίσιμο και έτοιμο να δεχτεί νέα δεδομένα.
Τρέχουσα σελίδα του EMD

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ